středa 4. června 2014

Jak se těšit z maličkostí



Jak se těšit z rutinních a obyčejných aspektů života? Jak se postavit pozitivně ke stále se opakujícím úkolům všedních dnů a radovat se z maličkostí?
 
Umět nacházet potěšení v běžných věcech je klíčem ke šťastnému životu. Když zvolníme a budeme se radovat z maličkostí, pravděpodobně budeme žít spokojeněji a vyrovnaněji, než když budeme jen utrácet, hromadit a přejídat se. Také budeme více prožívat přítomnost a budeme se lépe chovat k ostatním členům rodiny.
 
Prožívat přítomnou chvíli a pořád nepředjímat, co bude potom. Jde tu o smysl pro humor, smysl pro vítězství a o to, být otevřená a připravená na vše, co nám život přinese.
 
Samozřejmě, radovat se z příjemných věcí je snadné, ale co právě ty nepříjemné? Co naše každodenní povinnosti, které tak zábavné nejsou? A co s tím, že se neustále opakují? Jak nebýt Sisyfem vlastního života?
Všechny jsme do jisté míry takovým Sisyfem. Večer uklízíme kuchyň a druhý den po snídani je znovu neuklizená. Vypereme špinavé prádlo a už nás zase čeká další hromada.
 
Podle odborníků je klíčem k řešení užívat si den a oceňovat cyklickou povahu úkolů, které stojí před námi. Zkuste najít něco, co vám při praní, vaření či uklízení bytu dělá radost.
Když se naučíte vykonávat běžné úkoly s radostí, jejich nekonečné opakování se vám nebude zdát tak hrozné.
 
Pravda je, že i nezajímavé úkoly někdo udělat musí. Nemůžeme se tomu vyhnout. Skoro každý z nás musí každý den udělat něco, co není nijak zvlášť zábavné. Řešením je najít na nich něco zajímavého, místo toho abyste si zoufale přála dělat něco jiného.
 
Zapojte víc svoje smysly. Nemusíte být zrovna na dovolené v cizím romantickém městě, abyste prožívala svůj život s radostí. Nezávisle na okolnostech se můžete ze života radovat, i když strávíte většinu dne v kanceláři nebo na hřišti s dětmi. Vy sama máte kontrolu nad tím, jak budete svůj život prožívat. Vy sama rozhodujete, jak budete věci vidět. Nikdo jiný to za vás neudělá.
 
Třeba se vám zdá, že pondělní ráno je hrozně náročné. Ráno zazvoní budík a vy víte, že začíná nový pracovní týden. Už to pomyšlení vás unaví!
Nemohla by se ta proklínaná ranní rutina změnit v něco příjemnějšího? Nemohla byste se začít těšit na pondělní ráno?
Co kdybyste svůj obvyklý ranní koloběh změnila tím, že zapojíte smysly? Oblékněte si ty nejhezčí šaty, kápněte si za pravé ucho slzičku parfému. Vychutnejte si ranní šálek kávy, poslechněte si svoji oblíbenou písničku.
To je přece radostný a pro smysly příjemný začátek dne - proč si ho nedopřát? Potěšení nemusí být vyhrazeno jen tradičně příjemným příležitostem.
 
Zpomalte. Zkuste pořád někam neběhat. Naučte se prožívat přítomnou chvíli. Stává se vám, že vám celý den utíkají myšlenky někam jinam? Zkuste se soustředit na to, co právě prožíváte, i přesto, že spěcháte. Život je cesta, nikoli cíl. Když si uděláte čas a budete svým dnem postupovat s rozvahou, zůstanete otevřená novým zážitkům a snáze se vám podaří radovat se z maličkostí.

úryvek z knížky Madame Chic od Jennifer L.Scott

Žádné komentáře:

Nejlepší koncert U2 v Dublinu

Bylo nebylo...před 40 lety se v irském Dublinu dala dohromady legendární kapela U2.  Ve stejném roce jsem se narodila i já. Před zhruba 20 l...