pátek 28. listopadu 2014

Tajemství ženskosti Libušky Šafránkové


Včera jsem si přečetla perfektní postřeh od jedné moudré ženy. Radila ostatním ženám, aby se naladily na energii Libušky Šafránkové, nejlepší představitelky ženské energie v profesi i v civilním životě.
A doporučovala "prostudovat" si hlouběji její ženské role ve filmech Donšajni, Báječná léta pod psa nebo Svatební cesta do Jiljí.


Shodou okolností jsem si minulý víkend pouštěla další dobrý film v hlavní roli s Libuškou (a mj. s jejím manželem Josefem Abrhámem) 

 "Přijde letos Ježíšek?"

Na tomhle filmu jsem byla se svojí rodinou minulé Vánoce a protože zbožňuju filmovou dvojici Josefa Abrháma a Libuši Šafránkovou, DVD jsem si dopřála jako svůj dárek pro letošní Vánoce. Chystáme si ho pustit s dětmi tento víkend.
V bonusových materiálech popisuje paní režisérka Lenka Kny oba dva jako ideální pár a já s její myšlenkou naprosto souhlasím:

 
"Myslím si, alespoň za mě, že je všichni máme rádi z toho důvodu, že oni jsou obrazem toho, že v životě lze prožít štěstí, partnerský vztah.
Oni jsou ideální pár, tak jak se jeví.
Tahle jejich důstojnost je ohromně imponující, protože si lidi dokážou uvědomit, že oni dva představují nějakou hodnotu, že nejsou jenom populární herci, ale že jsou to charakterově čistí lidé."

Našla jsem si jeden rozhovor Josefa Abrháma, kde se ho ptali na tajemství jejich spokojeného a trvalého vztahu. Pan Abrhám je přesvědčený, že tak dlouhou dobu spolu vydrželi vlastně jen díky štěstí a možná i díky genům.


"Je to asi v tom, že jsme měli podobné předky a štěstí. Naši předci totiž měli dost síly bojovat se všemi komplikacemi, problémy.
Moji rodiče přežili obě světové války a i po tom všem spolu vydrželi.“ 
„Životním zkouškám se nevyhnete, je ale jen na vás, jak v nich obstojíte a jak se rozhodnete.“
 
 
Já jsem si ještě zapsala myšlenku Josefa Abrháma z knížky Tiché rozmlouvání, čeho si nejvíc a čeho nejméně váží u žen.

"Nejméně si vážím přizpůsobivosti, upadání do závislosti. Když bude žena chodit se mnou, přestane např. kouřit, protože to nemám rád. Začne se zajímat o vážnou hudbu, i když ji v hloubi duše nudí. Ta ochota vyhovět, předělat se.

Mě zajímá, jak existuje sama pro sebe, ne jaká je kvůli mně. A když někoho chci, tak proto, že je takový, jaký je, nezávisle na mně.
 

Většina rozchodů, rozvratů a nešťastných konců vzniká asi z toho, že v tom období poznávání se lidé stylizují, vzájemně si vycházejí vstříc i za cenu sebezapírání, a tak se klamou.



Nejvíce si vážím toho, když žena umí být sama. Když má svůj svět, své zájmy, svou práci a taky své soukromí, ze kterého vystupuje, ale kam se může kdykoliv vrátit.
Ten nezcizitelný kousek.
Možná se tomu dá říct tajemství.


Jsem přesvědčená, že Libuška to tajemství ženskosti zná a souhlasím s tvrzením, že je jedna z našich nejlepších představitelek ženské energie.


Hledala jsem dál a vzpomněla si na útlou, ale moudrou knížku, kterou mám doma - Jsem žena od Galiny Šeremetěvové. Vybrala jsem ty nejzákladnější pasáže o ženské podstatě a energii. Myslím, že skutečně většina z nás pochopí tajemství ženskosti, které vidíme u Libušky.


Vstříc ženské podstatě

Narodily jsme se jako ženy, což znamená, že máme oproti mužům určité výhody. Vlastníme jedinečnou ženskou energii, kterou muži nemají. Jak žít mužský život se učíme odmalička, ale jak žít jako žena nám nikdo neřekl.

Žena si má uvědomit první a nejdůležitější věc: ovlivňuje partnera svou pohlavní identifikací. Pokud je příliš ženská, bude její manžel nejspíš příliš mužný. Pokud ale v ženě převládají mužské vlastnosti, dostane podle všeho za partnera zženštilého muže.

Proto pokud si žena přeje, aby její muž byl mužnější, měla by mu přestat vštěpovat ženské vlastnosti a měla by přijmout jeho mužskou podstatu takovou, jaká je!

Čím více harmonie a ženskosti budete v sobě mít, tím hlubšího, zajímavějšího a mužnějšího partnera potkáte na své životní cestě.

Neukončenost a kontinuita

Mužská energie, stejně jako i mužský projev, je konečná. V tom spočívá její podstata.
Naopak ženská energie pokračuje donekonečna. Devět měsíců těhotenství plynule přechází v narození a pak ve výchovu dítěte. Žena necítí konec. Máma zůstává mámou, dokonce když její dítě má vlastní vnoučata.

Nicméně od školních lavic se chlapci i dívky učí dotahovat všechno do konce. A také se říká: nejdřív práce, potom zábava.
Chlapec se jednou rozhodne, že vše má hotové, a už běží ven.
Naopak holčička neustále hledá nějaké chyby, nachází pořád nové úkoly, které ještě nesplnila. "Dokončování" je ženským rysem. Stejně tak jako matka nemůže přestat být matkou a chovat se k vlastnímu synovi jako k cizímu muži, nemůže holčička ukončit nějakou činnost, aniž by uvnitř hlodal pocit nedokončeného.
Od samotného začátku učíme děvčata dokončit to, co začala, čímž ničíme jejich ženskost.

Láska
 
Žena potřebuje cítit, že je milována. Láska je hlavní složkou její podstaty.
Žena, z které vyzařuje láska, přitahuje muže a ti ji milují. Každá žena může ovládnout umění jak vzbudit v muži lásku. Nejdůležitější je přání být skutečnou ženou.

Pocit vlastní hodnoty

Pokud si žena neváží sama sebe a necítí vlastní hodnotu, nepředstavuje pro muže vytouženou cenu.
Pocit vlastní hodnoty nezobrazíte na obličeji ani s pomocí té nejdražší kosmetiky. Ani módní oblečení vám nepomůže získat tento pocit natrvalo. Vnitřní nedostatky ženy neschovají před mužským okem vnější atributy, diplomy, prestižní zaměstnání, vysoký plat, kosmetika, drahé oblečení, auta, byty nebo známosti.
Pokud si žena neváží sama sebe a necítí vlastní hodnotu, muže ztrácí. Jistota ženy vychází zevnitř, z uvědomělého cítění své ženské energie.

Když muž cítí, že si sebe vážíte a uvědomujete si vlastní hodnotu, pak se k vám bude chovat s pozorností a péčí.

Muž potřebuje milující, vášnivou ženu, které je těžké poroučet. Mužské projevy ženy jen odpuzují muže. Žena by měla být natolik ženská, aby se muž, který je vedle ní, chtěl okamžitě stát jejím mužným ochráncem.

Ženská přání

Moderní ženy mají většinou přání mužská.
Často odmítáme ženská přání kvůli dětem, práci, manželovi a řadě dalších věcí. Současné ženy se často snaží vypadat silněji, aby vybojovaly místo ve světě mužů. Proto pro některé ženy patří koupě auta, bytu a kariéra mezi největší přání.

Vzpomeňte si ale na ženská přání, kterých jsme se vzdaly a začněte si osvojovat vlastní ženskost tím, že o nich budete přemýšlet jako o reálných přáních.
Dokud jste se vysilovala v mužském světě a snažila jste se zvýšit vlastní hodnotu tím, že jste získávala mužské odměny, byla jste vedle svého partnera slabým mužem.
Vše začíná u vás, u vašeho postoje vůči sobě a všem mužům v tomto světě.
Jednoduše přestaňte soutěžit se svým milovaným, nesnažte se mu dokázat, že si něco zasloužíte, pak ve vás uvidí ženu. Pak bude chtít pro vás tvořit svět, chránit vás a poskytnout vám co nejvíc pohodlí. Vaše ženské touhy se stanou realitou!

Úkolem ženy je naučit se využívat dary, kterými ji obdařila příroda. Nikdo nás neučil, jak se stát skutečnou ženou, proto je na světě tolik nešťastných lidí. V každé ženě žije ten pocit štěstí, o něž usiluje. Jen je třeba hledat tento pocit v hloubi svého ženského srdce.

Vše, co žena potřebuje, je něha a pozornost muže. Proto bychom se měly chovat jako skutečné ženy. Jen potom se muž bude chovat jako náš milující ochránce.

Buďte ženou. Ať to mužské patří mužům. Važte si mužnosti vašeho partnera, pak vás obdaří láskou, o níž jste tolik snila!

5 komentářů:

Miss Nella řekl(a)...

Pekný článok, určite má čo dať každej žene :)

Unknown řekl(a)...

moc pekne a vystizne povidani

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Je pravdou, že každý film, kde se objeví dvojice Josefa Abrháma s okouzlující Libuškou, je povýšený nad svůj obsah. Libuška má všech pět P ženy, kterou chcete být a nikdy nezůstane bez mužské pozornosti! Je to žena s velkým Ž, která potkala a vzala si muže s velkým M.
O té ženskosti máš taky pravdu! Škoda, že jsi nezmínila některé z těch pravých ženských vlastností a přání - docela by mě zajímalo, zda umím v sobě najít ženu, po které bude vlastní muž toužit a chtít ji chránit - to je totiž to, po čem toužím já...
Díky!

Věra řekl(a)...


Díky všem za pěkné komentáře.
Mně psaní tohoto příspěvku ohromně bavilo a jak zmínila Martina, že by ráda znala pravá ženská přání a vlastnosti - mám tip na další téma a určitě mě zase bude bavit o něm psát. Ženská duše je tak rozmanitá :)

Nejlepší koncert U2 v Dublinu

Bylo nebylo...před 40 lety se v irském Dublinu dala dohromady legendární kapela U2.  Ve stejném roce jsem se narodila i já. Před zhruba 20 l...